top of page

De katholieke vloek

Aan het einde van mijn pad doorzag ik

mijn jeugdtrauma

Het aangrijpende verhaal van een man die nagenoeg zijn hele leven heeft geworsteld met de gevolgen zijn strenge, katholieke opvoeding.

Van een levenslustige jonge knul wordt hij een teruggetrokken ventje dat bang is voor zijn eigen seksualiteit en zich enorm schaamt voor wie hij is. In zijn latere leven word hij geconfronteerd met verslaving en depressie, hij slikt op zijn 35ste Prozac. Als vader en echtgenoot leidt hij een dubbelleven. Toch zijn er ook pareltjes, zoals zijn ervaring met tantra, een bevrijdende mannenworkshop en zijn langgekoesterde droom die werkelijkheid wordt. 

Hij krijgt prostaatkanker. Zijn ziekte relateert hij aan de katholieke vloek die in zijn jeugd over hem is uitgesproken. Hij heeft de moed al bijna opgegeven als hij op zijn 69ste zijn levenslust terugvindt en eindelijk de man wordt die hij in essentie is. Dan ontmoet hij zijn grote liefde, zij laat hem zien hoe liefde bedoeld is. Hij trouwt met haar. Als hij 76 is overvalt een enorme golf van woede hem. Dan pas is hem duidelijk dat al de ellende terug te voeren is naar het trauma uit zijn jeugd. Het katholieke geloof ontnam hem zijn levensvreugde, zijn ziel.

 

Terug naar Verwacht

bottom of page